How to cook Donuts

11. října 2013 v 16:26 | Týna |  Recepty

Napadlo mě přidat sem recept na tzv. "Donuts" (česky nevím jak se to napíše). Nechci si je pořád kupovat, ale aspoň jednou bych se chtěla pokusit je ukuchtit, bohužel až dýl, protože jsem teďka pár donutů dojedla z krámu.




Potřebujete:

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
2 žloutky
2 lžíce cukru (krupice)
2 lžíce rozpuštěného tuku
1 kostku droždí
1 lžíci rumu
špetku soli

(olej na smažení)

Na ozdobení:

2 tmavé čokoládové polevy
1 bílou čokoládovou polevu
zdobící kuličky na posyp
lžíci kokosu na posyb


Postup:
Těsto si zaděláme, aby mělo konzistenci, jako na koblihy. Do teplého mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do něho droždí. Necháme 10 minut stát, než vzejde kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, tuk, rum, zbytek cukru a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto. Těsto rukama na vále zpracováváme tak dlouho, dokud se přestane lepit (aby se nelepil, takhle). Dáme do mísy a necháme kynout asi 1 hodinu, pod utěrkou.

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na placku, tlustou asi 1 - 1,5cm. Skleničkou vykrojíme kolečka, ve kterých menší skleničkou (štamprlátkem) vykrojíme střed. Vykrojené donuty dáme na méně pomoučený plech a necháme 15 minut kynout. Obrátíme a znovu necháme na 15 minut kynout. Potom je smažíme na rozpáleném oleji na mírném ohni, první 2 minuty pod pokličkou, potom je obrátíme a dosmažíme bez pokličky. Po usmažení je dáme na síto vyložené savým papírem, abychom je zbavili přebytečného tuku. Vykrojené středy necháme taky nakynout, usmažíme a ještě horké obálíme ve skořicovém cukru. Z těsta, které nám zbylo po vykrajování, uděláme uzly, které po usmažení taky obalíme do skořicového cukru.

Po vychladnutí donuty namáčíme do tmavé nebo bílé čokoládové polevy a ozdobíme posypem, kokosem, nebo je můžeme nechat jen čokoládové.

By the way: Pokud chcete jahodovou (růžovou) polevu, rozmíchejte si moučkový cukr s jahodovým sirupem.


Určitě mi napište, jak jste s donuty dopadli. :)


Zkusíte tenhle recept, nebo už máte nějaký svůj odzkoušený?
Chutnají vám donůty nebo je vůbec nejíte?


 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama